26 november 2019
In gesprek over tobben en piekeren
Door Iris Stevens
Inmiddels zijn Annemiek Reith van Let’s Work en Angela Driessen bekende gezichten bij HetWerkt!Wijchen. Deze keer kwamen zij naar ons café om met ons in gesprek te gaan over tobben en piekeren.
Iedereen piekert weleens, de een wat vaker dan de ander. Je karakter speelt hierin een grote rol, maar dat is niet alles. Je hebt niet altijd invloed op jouw piekergedachten, vaak pieker je onbewust. Ook is bewezen dat maar 8% van onze piekergedachten gaan over hele wezenlijke dingen waarbij het heel “terecht” is dat jij je zorgen maakt. Dat betekent dat 92% gedachten zijn over gebeurtenissen uit het verleden, de toekomst, gebeurtenissen die helemaal niet aan de orde zijn etc.
Piekeren veroorzaakt gezondheidsklachten. Door veel piekeren blijft je lichaam in een soort alarmstand staan, waardoor er dus voortdurend stressreacties optreden. Op den duur kan dit leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als mentaal. Door dus het piekeren te doseren, geef je je lichaam rust.
Het verschil tussen nadenken en piekeren is dat als je nadenkt je meer structuur hebt in je denkpatroon en zoekt naar oplossingen. Piekeren is je zorgen maken over wat dan ook. Vaak denk je hierbij in een cirkel en komen irreële gedachten voorbij die je bijvoorbeeld onzeker, angstig, verdrietig of boos maken.
Annemiek en Angela gaven door wetenschappelijke onderbouwingen aan hoe dit werkt in onze hersenen en hoe wij daar (on)bewust mee omgaan. Ook gaven zij aan dat piekeren niet altijd negatief hoeft te zijn en weldegelijk een functie heeft. Als je piekert kun jij juist goede ideeën bedenken en met (verrassende) oplossingen komen voor een probleem. Maak hierin dan wel onderscheid tussen dingen waar jij geen invloed op hebt en hetgeen waar jij wel invloed op hebt. Zoals leren van ongewenste situaties uit het verleden of stappen bedenken die je helpen naar een oplossing.
Er zijn veel verschillende tools om beter om te leren gaan met piekergedachten. Eén van die tools is je gedachte opschrijven en in een doosje te stoppen. Je stopt je gedachte dan letterlijk weg. Sta jezelf op een bepaald moment van de dag toe een kwartier te piekeren over hetgeen wat er in het doosje zit. Zoek hiervoor wel een geschikt moment op de dag, niet vlak voordat je naar bed gaat. Probeer tijdens dit kwartier dan na te gaan waarop jij wél invloed hebt. Deze oefening hebben wij met Annemiek en Angela gedaan. We gingen dus huiswaarts met veel informatie, een (zo goed als) 'leeg' hoofd en een doosje met onze piekergedachten.
Annemiek en Angela, nogmaals hartelijk dank voor jullie interessante bijdrage. We zien jullie graag nog eens terug bij HetWerkt!Café.