Stacks Image 2576

Like en volg ons op Facebook en LinkedIn!

    

Stacks Image 3
Stacks Image 6
Stacks Image 9
Stacks Image 12

Nieuwsarchief 2019

De nieuwsberichten uit 2019 vindt u op deze pagina. Het Nieuwsarchief van HetWerkt!Wijchen is opgesplitst in diverse periodes, deze kunt u bekijken via het menu bovenaan de pagina.

  • 26 november 2019

    In gesprek over tobben en piekeren

    Door Iris Stevens

    Inmiddels zijn Annemiek Reith van Let’s Work en Angela Driessen bekende gezichten bij HetWerkt!Wijchen. Deze keer kwamen zij naar ons café om met ons in gesprek te gaan over tobben en piekeren.

    Iedereen piekert weleens, de een wat vaker dan de ander. Je karakter speelt hierin een grote rol, maar dat is niet alles. Je hebt niet altijd invloed op jouw piekergedachten, vaak pieker je onbewust. Ook is bewezen dat maar 8% van onze piekergedachten gaan over hele wezenlijke dingen waarbij het heel “terecht” is dat jij je zorgen maakt. Dat betekent dat 92% gedachten zijn over gebeurtenissen uit het verleden, de toekomst, gebeurtenissen die helemaal niet aan de orde zijn etc.

    Piekeren veroorzaakt gezondheidsklachten. Door veel piekeren blijft je lichaam in een soort alarmstand staan, waardoor er dus voortdurend stressreacties optreden. Op den duur kan dit leiden tot (ernstige) gezondheidsproblemen, zowel lichamelijk als mentaal. Door dus het piekeren te doseren, geef je je lichaam rust.

    Het verschil tussen nadenken en piekeren is dat als je nadenkt je meer structuur hebt in je denkpatroon en zoekt naar oplossingen. Piekeren is je zorgen maken over wat dan ook. Vaak denk je hierbij in een cirkel en komen irreële gedachten voorbij die je bijvoorbeeld onzeker, angstig, verdrietig of boos maken. 

    Annemiek en Angela gaven door wetenschappelijke onderbouwingen aan hoe dit werkt in onze hersenen en hoe wij daar (on)bewust mee omgaan. Ook gaven zij aan dat piekeren niet altijd negatief hoeft te zijn en weldegelijk een functie heeft. Als je piekert kun jij juist goede ideeën bedenken en met (verrassende) oplossingen komen voor een probleem. Maak hierin dan wel onderscheid tussen dingen waar jij geen invloed op hebt en hetgeen waar jij wel invloed op hebt. Zoals leren van ongewenste situaties uit het verleden of stappen bedenken die je helpen naar een oplossing.

    Er zijn veel verschillende tools om beter om te leren gaan met piekergedachten. Eén van die tools is je gedachte opschrijven en in een doosje te stoppen. Je stopt je gedachte dan letterlijk weg. Sta jezelf op een bepaald moment van de dag toe een kwartier te piekeren over hetgeen wat er in het doosje zit. Zoek hiervoor wel een geschikt moment op de dag, niet vlak voordat je naar bed gaat. Probeer tijdens dit kwartier dan na te gaan waarop jij wél invloed hebt. Deze oefening hebben wij met Annemiek en Angela gedaan. We gingen dus huiswaarts met veel informatie, een (zo goed als) 'leeg' hoofd en een doosje met onze piekergedachten. 

    Annemiek en Angela, nogmaals hartelijk dank voor jullie interessante bijdrage. We zien jullie graag nog eens terug bij HetWerkt!Café. 

  • 19 november 2019

    HetWerkt!Wijchen On Tour: Leefstijlcentrum Wijchen gezond

    Door Iris Stevens


    Dinsdag 3 september maakten we bij HetWerkt!Café kennis met een vorm van TaiChi. Deze keer zijn we op locatie uitgenodigd bij Leefstijlcentrum Wijchen Gezond. Irma Soetekouw en haar HAN student Gianluca hadden een mooi programma voor ons.

    Na een kop koffie en thee verzorgd door de vrijwilligers begonnen we met een uitleg wat er allemaal gebeurt in het Leefstijlcentrum. Tijdens de rondleiding kregen we een aanvullende diapresentatie over het ontstaan van het centrum en de integrale aanpak. Het Leefstijlcentrum Wijchen Gezond is een innovatief centrum voor positieve gezondheid en integrale bewustzijnsontwikkeling. Dat betekent dat er naar alle aspecten gekeken wordt die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Een unieke ontmoetingsplaats en inspiratiebron in de gemeente waar met diverse gezondheidsprofessionals samengewerkt wordt vanuit een gezamenlijke visie. Een centrum waar eenvoudig en laagdrempelig aan leefstijl gewerkt kan worden.

    Gianluca deed met ons een ontspanningsoefening en sloot de middag af met TaiChi oefeningen. We ervaarden wat een eenvoudige aandachtsoefening met ons lichaam doet. Door regelmatig zo’n oefening te doen leer je je emoties beter te beheersen. Ook werd benadrukt dat, welke lichamelijke klachten je hebt, je positieve mentale kracht heel belangrijk is om je prettiger te voelen en in beweging te komen/blijven. We leerden daarom een techniek hoe je je op een eenvoudige manier snel fijner kunt voelen.

    De rondleiding door het mooie moderne gebouw gaf ons inzicht in de praktijkruimtes van de professionals. Een aantal van hen was aanwezig en vertelde met passie over hun vak.

    KOFFIE PLUS
    Wij zijn trots dat HetWerkt!Wijchen de aanzet is om voortaan wekelijks een laagdrempelige bijeenkomst te organiseren in het Leefstijlcentrum.

    Vanaf 26 november is er iedere dinsdagmiddag van 13:30 tot 15:00 uur een bijeenkomst onder de noemer “KOFFIE PLUS”. Iedere week is er een programma waarbij leren ontspannen, gezelligheid, zingeving, aandacht voor jou en eenvoudige bewegingsoefeningen centraal staan. Tegen een kleine vergoeding van € 3,50 tot maximaal € 5,00 per keer ben je van harte welkom. Je kunt je aanmelden via de website of loop gewoon eens binnen bij het Leefstijlcentrum. Er staan altijd twee vrijwilligers klaar om jou te ontvangen, vragen te beantwoorden en informatie te geven over de verschillende behandelvormen.

    https://www.leefstijlcentrumwijchengezond.nl/


  • 12 november 2019

    Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

    Door Iris Stevens


    Als vervolg op HetWerkt!Café van 17 september jl. kwam Pascale van Lubeek van Vigilant ons tips geven om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Dat er de laatste jaren veel veranderd is rondom zo’n brief was voor velen al duidelijk. Pascale kwam echter nog met een aantal opmerkelijke veranderingen die de meesten van ons nog niet wisten. Maar de functie-eisen in de vacature blijven leidraad voor je motivatiebrief.

    Je kunt echter tegenwoordig als aanhef in een sollicitatiebrief gewoon ‘Beste mevrouw P. van Lubeek’ gebruiken in plaats van ‘Geachte mevrouw Van Lubeek’. Deze informaliteit mag je zelfs doortrekken door ‘je’ en ‘jij’ in je brief te gebruiken in plaats van ‘u’. En als afsluiting is ‘Met vriendelijke groet’ in deze zakelijke brief een prima vervanging voor het erg formele ‘Hoogachtend’. Velen van ons moeten hier wel aan wennen. Toch is het goed om te weten dat deze verschuiving gaande is én dus ook algemeen geaccepteerd. De meer formele vorm voor een sollicitatiebrief wordt echter ook nog steeds gewaardeerd en blijft goed.

    Pascale benadrukt dat het belangrijk is dat de brief niet langer is dan één A4’tje en dat je zelf een goed gevoel moet hebben bij je motivatiebrief. De organisatie waarnaar jij je brief stuurt, is bepalend voor je schrijfstijl. Dus zoals je je cv aanpast aan de vacature, zo pas je ook het taalgebruik in je brief aan. Denk verder goed na over hoe jij wilt overkomen bij je gesprekspartners. Kledingkeuze, een stevige handdruk, oogcontact en een goede zithouding zijn belangrijke elementen voor zo’n gesprek.
    In de eerste vijf minuten maakt men vaak (onbewust) al de keuze of jij wel of niet geselecteerd wordt voor de volgende gespreksronde. Voldoende zelfkennis, ambities voor de toekomst en kennis over het bedrijf zijn fundamenten voor een goed gesprek.

    De presentatie van Pascale zat dus vol praktische en bruikbare tips. Het grote aantal bezoekers speelde mee dat het een erg interactieve bijeenkomst was. De dynamiek was open en positief. Er werden veel vragen gesteld en er kwamen verschillende voorbeelden uit de groep. Al met al een waardevolle en leerzame bijeenkomst.

  • 29 oktober 2019

    Problematische schulden

    Door Iris Stevens


    Van de Nederlandse huishoudens heeft 1 op de 5 problematische schulden. 1 op de 5! Dat is 20% van de Nederlandse bevolking! Dat is nogal wat. Gelukkig heeft dit maatschappelijke thema nu een landelijke campagne, genaamd “Kom uit je schuld”.

    Ook leeft dit onderwerp bij HetWerkt!Wijchen. Afgelopen januari was het een belangrijk onderdeel van onze themaweek Werk! In Uitvoering. Wij zijn er trots op dat wij dit onderwerp op de agenda bij de gemeente Wijchen hebben gekregen. Ook komen de problematische schulden minimaal 2x per jaar aan bod tijdens HetWerkt!Café.

    Zo ook dinsdag 29 oktober. Deze keer hebben we Petra van Gils van de gemeente Wijchen uitgenodigd. Petra is Consulent Schuldhulpverlening en gaat in gesprek met cliënten die schulden hebben en een deel van haar tijd besteed zij aan preventie. Petra kwam ons vertellen wat de gemeente Wijchen doet aan preventie en vroegsignalering van schulden.

    De presentatie begon met een indrukwekkend filmpje over een Wijchense dame die diep in de schulden, en daarmee grote ellende, heeft gezeten. Haar naam is Mirjam en zij is schuldenambassadeur in onze gemeente. Hier is het filmpje te bekijken 

    Vroegsignalering, voorlichting en preventie zijn erg belangrijk. Gemeente Wijchen heeft dan ook veel contact met maatschappelijke instanties zoals het Sociaal Wijkteam, Vluchtelingenwerk en ambulante begeleiders. Helaas meldt ondanks alles echter maar een topje van de ijsberg zich bij de gemeente voor financiële hulp. Dit heeft vooral te maken met schaamte en mensen proberen eerst zelf uit de problemen te komen.

    Petra geeft aan dat hoe eerder mensen met achterstanden of kleine schulden naar de gemeente komen, hoe makkelijker het vaak op te lossen is. Juist die doelgroep vroegtijdig helpen voorkomt veel stress en grote(re) schulden. Immers, mensen met financiële problemen dragen veel zorgen met zich mee en hun zelfvertrouwen daalt flink. Ze staan vaak in de overlevingsmodus en worden in beslag genomen door korte termijn problemen. Hierdoor bedenken ze korte termijn oplossingen die op lange termijn vaak niet de beste blijken te zijn.

    Theoretisch gezien kennen wij dus allemaal mensen met (grote) schulden, vaak weten wij dit echter niet omdat de meeste mensen er dus niet openlijk voor uit durven te komen. Petra gaf een paar signalen die kúnnen duiden op problemen. Denk bijvoorbeeld aan een lege koelkast, veel ongeopende post, weinig deelname aan sociale activiteiten of de gordijnen veel dicht hebben. Mocht jij dit in je omgeving opmerken probeer dan hierover in gesprek te gaan met die persoon.

    Voor hulp of meer informatie 
    Elke maandag- t/m donderdagochtend van 9.00 tot 12.30 is er in het Huis van de Gemeente een financieel inloopuur. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig.

    Gemeente Wijchen- Hulp bij geldzaken en schulden

    Wijchense promotiefilmpjes over schulden en schuldhulpverlening:

  • 1 oktober 2019

    Sociaal Wijkteam Wijchen

    Door Iris Stevens


    “Iedereen wil gezond en zelfstandig leven, wonen en werken. Maar soms lukt dat (even) niet. Dan staat het Sociaal Wijkteam voor u klaar!” Dit is in grote lijnen het antwoord als we vragen wat het Sociaal Wijkteam inhoudt.

    Voor veel inwoners van onze gemeente is het Sociaal Wijkteam een vaag begrip of weten mensen niet van het bestaan. We hebben daarom Max Reijntjes en José Broekman uitgenodigd om te vertellen wat zij doen.

    Max vertelde over de opzet van het Sociaal Wijkteam en welke hulpvragen binnenkomen. In het Sociaal Wijkteam werken professionals op het gebied van welzijn, zorg en gezondheid. Zij helpen met praktische oplossingen als het (even) tegenzit. Of als mensen er zelf niet uitkomen. Als dat nodig is dan kunnen zij professionele hulp inzetten, want zij regelen ook de toegang tot zorg in de gemeente Wijchen.

    Inwoners van Wijchen kunnen hun hulpvragen telefonisch stellen of gebruik maken van het inloopspreekuur. José werkt inmiddels ruim 5 jaar bij de inloop van het Sociaal Wijkteam. Zij en haar collega’s ontvangen mensen in het Mozaïek of Noorderlicht. Een luisterend oor of zorgen dat de cliënt passende hulp krijgt zijn de hoofdtaken van de medewerkers van de inloop.

    Vragen waar inwoners mee komen zijn bijvoorbeeld:

    “Ik ben 14 jaar en ik word vaak gepest.”
    “Kan mijn partner met dementie thuis blijven wonen?”
    “We willen van onze schulden af, hoe kunnen we dat doen?”
    “Ik ben mantelzorger, maar het wordt erg zwaar.”

    Het Sociaal Wijkteam werkt aan hun zichtbaarheid om zoveel mogelijk inwoners te kunnen helpen. Het Sociaal Wijkteam is hét aanspreekpunt in Wijchen voor hulpvragen op het gebied van Jeugd en gezin, Wonen en Samen leven. Vroegtijdige signalering is vaak de sleutel tot een korter en eenvoudiger plan van aanpak. De boodschap naar ons allemaal is dan ook: voorzie jij wijzigingen in je thuissituatie die kunnen leiden tot ongewenste omstandigheden? Neem dan vroegtijdig contact op met het Sociaal Wijkteam.

    Contactgegevens Sociaal Wijkteam
    Telefoon: 088 432 74 32
    ma t/m vr 9.00 -13.00, spoed ook tussen 15.00 en 17.00 uur

    Inloop: zonder afspraak binnenlopen op alle werkdagen van 09.00 tot 12.30 - ’t Mozaïek, Campuslaan 6, Wijchen
    - Noorderlicht, Roerdompstraat 76, Wijchen

  • 17 september 2019

    Hoe schrijf je een goed cv?

    Door Dianca Pak

     Nee, dit is geen typefout: Je schrijft ‘’cv’’ en niet ‘’CV’’! Dat was – althans voor mij – de eerste eye opener!

    Pascale van Lubeek-de Nier van Vigilant mediation en loopbaancoaching geeft ons tips hoe je een cv schrijft. Ze vertelt enthousiast en duidelijk en geeft voorbeelden uit de praktijk. Ze put uit eigen ervaring en als voormalig huisschilder/balletjuf/verpleegkundige/docent Nederlands heeft ze die ervaring in ruime mate.

    In april van dit jaar is ze gestart met haar eigen praktijk in loopbaancoaching en mediation. Hiermee illustreert ze dat je ook op latere leeftijd nog van loopbaan kunt switchen, mits de omstandigheden dit toelaten natuurlijk.

    Cv versus sollicitatiebrief
    Ook al stuur je tegenwoordig je cv digitaal, toch blijft een goede sollicitatiebrief zeer belangrijk. Pascale legt uit wat je in een cv en wat je in een sollicitatiebrief vermeldt.

    Binnenkort, in een volgende bijeenkomt van Het Werkt! Café, zal Pascale ons vertellen hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.

    Een paar tips van Pascale:
    - Ook al voldoe je niet aan alle eisen van een vacature, laat je hierdoor niet weerhouden om te reageren.
    - Je bepaalt zelf wat je in een cv zet.
    - Je cv geeft een beeld van jou.
    - Degene die de cv’s bekijkt bepaalt binnen 6 seconden of hij/zij verder leest of het betreffende cv verder links laat liggen.

    Tot de volgende keer
    Pascale, nogmaals hartelijk dank voor je komst en je enthousiasme en we kijken uit naar jouw volgende bijdrage.

  • 3 september 2019

    Mindfulness en positieve gezondheid

    Door Iris Stevens


    Vandaag was Irma Soetekouw te gast. Zij is mindfulness trainer, leefstijlcoach en Tai Chi-docent bij “Anders beter worden”. Irma vertelde over het mooie initiatief van het leefstijlcentrum en dat de professionals dezelfde visie op gezondheid delen. Deze visie is gebaseerd op “Positieve Gezondheid” en de “Blue Zones” van arts en onderzoeker Machteld Huber. De Blue Zones zijn 5 gebieden in de wereld waar mensen langer en gezonder leven.

    Door middel van eenvoudige ademhaling- en concentratieoefeningen kun je je gedachten leren controleren en ontdekken wat je écht wilt. Laat jij je leiden door een ander of lijdt jij door een ander? Belangrijke vragen om beter grip te krijgen op jouw leven en gezondheid. Irma gaf hierin mooie voorbeelden. Ook hebben wij het zelf kunnen ervaren door een oefening in tweetallen. Een stok was de verbinding tussen twee personen. Door deze stok (met de ogen gesloten) in beweging te brengen waren we aangewezen op het vertrouwen en gevoel van onszelf en van de ander.

    Helaas was er te weinig tijd om de gezondheidstest in te vullen. Deze test geeft inzicht op jouw gezondheid uit zes verschillende oogpunten. In het leefstijlcentrum helpen ze je graag deze test in te vullen en je kunt vrijblijvend binnenlopen voor een gesprek of vraag over jouw (geestelijke en lichamelijke) gezondheid.

    Over het Leefstijlcentrum Wijchen
    Vanuit een burgerinitiatief is Leefstijlcentrum Wijchen Gezond ontstaan. In dit leefstijlcentrum vind je 12 professionals op het gebied van gezondheid onder één dak. Denk hierbij aan fysio-, massage-, ergo- en bewegingstherapeuten, diëtisten, leefstijlcoaches en huisartsen. Ook zijn er studenten en professionals vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen aangeschoven.

    Links naar bovenstaande informatie

    Leefstijlcentrum Wijchen Gezond 
    Irma Soetekouw 
    Machteld Huber 
    Test “Mijn positieve gezondheid” 

  • 20 augustus 2019

    Meer zelfvertrouwen tijdens het solliciteren

    Door Iris Stevens


    De zomervakantie zit er voor veel mensen op. De scholen zijn inmiddels begonnen en dus gaan we met nieuwe energie ook weer van start met Hetwerkt! café.

    Energie, dat was de rode draad tijdens deze bijeenkomst. Suzanne van Campen van Praktijk Xiria was te gast als spreekster met het thema ‘hoe krijg je meer zelfvertrouwen bij het solliciteren door het inzetten van de juiste energie?’ Zij is poly-energetisch therapeut, een moeilijk woord voor levensenergiecoach.  

    Suzanne zat zelf ook vol energie en moest improviseren omdat de groep groter was dan gedacht. Dit is haar prima gelukt: op een levendige wijze heeft zij ons van beeldende en grappige voorbeelden voorzien.

    Suzanne gaf aan dat iedereen vanuit een bepaalde energie communiceert of reageert bij een interactie met andere mensen. Je taalgebruik en interactie met de ander zijn onder te verdelen in mannelijke en vrouwelijke kwalitatieve eigenschappen en valkuilen. De mannelijke energie is vooral begrenzend en gericht op eigen actie, de vrouwelijke energie is gericht op voelen en het maken en behouden van verbinding. Bewustwording helpt om het verloop van een gesprek te beïnvloeden.

    Met de beeldende voorbeelden van deze energieën vertelde Suzanne hoe je met meer zelfvertrouwen een (sollicitatie)gesprek ingaat en beter aan kunt geven wat jij nodig hebt om je beter te voelen.

  • 25 juni 2019

    Hoe kun jij eerste hulp bieden?

    Door Iris Stevens


    Een betere dag kon Wim Stuart van EHBO vereniging Wijchen niet uitkiezen voor zijn onderwerpen. Toen deze bijeenkomst werd gepland konden we niet voorzien dat de thema’s warmte en de eikenprocessierups zo actueel zouden zijn. Met ruim 35 graden buiten en verschillende mensen die vol jeukende processiepukkels zaten, sloten de onderwerpen goed aan bij het moment.

    Wim begon zijn presentatie met een filmpje over hoe de meldkamer van 112 en de Huisartsenpost werkt. We zagen hoe de medewerkers telefonisch hulp kunnen bieden, hoe de hulpverleners aangestuurd worden en wat de melder en/of omstanders kunnen doen om het slachtoffer te helpen of te stabiliseren.

    Veel mensen vinden het eng om 112 te bellen, vooral de oudere generatie belt liever eerst de kinderen en daarna (eventueel) 112. Juist die eerste minuten bij een noodsituatie zijn van levensbelang. Wim benadrukt daarom bij twijfel altijd 112 te bellen.

    Bij een (vermoeden van) een hartstilstand wordt, naast de ambulance, ook een melding gemaakt naar de vrijwilligers in de gemeente. Zij kunnen vaak eerder ter plaatse zijn en hebben een training gehad om de AED te gebruiken. (Een AED, Automatische Externe Defibrillator, is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok)

    Wim en zijn “slachtoffer” Sjaak lieten zien hoe je een bewusteloos slachtoffer veilig op de grond kunt leggen, in de stabiele zijligging en eventueel op de rug kunt draaien als reanimatie nodig is. 

    Met deze warme temperaturen is oververhitting ook een reëel verschijnsel. Vooral kinderen en ouderen hebben een vochttekort omdat ze simpelweg te weinig drinken. ORS is een middel dat voor deze doelgroepen zeer geschikt is om de mineralen aan te vullen. Ook individuele sporters hebben een hoger risico, zij hebben geen trainer die goede (drink)instructies geeft. Hier ziet Wim het nogal eens mis gaan, helaas soms met een fatale afloop.

    Dit seizoen brengt ook teken en de eikenprocessierups met zich mee. Naast het ongemak kun je van teken de ziekte van Lyme krijgen. Dit kan zich ook pas na een jaar of 10 uiten en de gevolgen kunnen heel ernstig zijn. De bultjes en jeuk van de eikenprocessierups zijn voor de meeste mensen vooral irritant. Wim gaf aan dat de rupsen door de warmte inmiddels ook lager in de boom zitten en in het gras. Lange broek, - shirt en petje kunnen de kans verminderen. Te voorkomen is het helaas niet. De haartjes van de rupsen (wat de klachten veroorzaakt) waaien ook mee met de wind. Verkoelende middeltjes en een week of 2-3 geduld is het weinige wat je eraan kunt doen.

    Door deze basisinformatie weten wij nu hoe we een ander te hulp kunnen komen. En, hulp bieden wat niet helemaal volgens het boekje gaat is altijd beter dan de situatie aan te kijken of te negeren. Helaas gebeurt dit nog al te vaak. 

    Nieuwe EHBO-ers zijn altijd van harte welkom. Wil jij een EHBO- of AED cursus volgen? Neem dan contact op met de EHBO vereniging Wijchen via de website.

  • 11 juni 2019

    Lichtvoetig stappen maken

    Door Iris Stevens


    Vandaag werden we letterlijk in beweging gezet. Dorien te Pas, van ToDo naar TaDa, nam ons mee naar buiten voor een sessie “Lichtvoetig stappen maken”.

    Na ontvangst in het kasteel gingen we naar buiten om een wandeling rondom het Wijchens Meer te maken. Echter, het was niet zomaar een wandeling. Dorien is een verbinder en zorgt ervoor dat mensen elkaar (nog beter) leren kennen. De opdracht was dan ook om iedere kilometer een gesprek aan te gaan met iemand anders uit de groep. Iedere kilometer kregen we ook een nieuwe stelling of vraag als onderwerp voor het gesprek.

    De buitenlucht, mooie omgeving en het zonnetje deed ons goed waardoor er heel wat interessante gesprekken zijn gevoerd. Leuk om op deze manier nader kennis te maken en meer inzicht te krijgen in je eigen en elkaars proces, op zoek naar een andere baan.

    Na een uurtje keerden we terug naar het kasteel waar de slotopdracht op ons wachtte. Aan de hand van het uitkiezen van een foto vertelden we elkaar waar we écht blij van worden, onze passie ligt of wat belangrijk is in ons leven.

    Activiteiten Dorien
    Dorien is, naast ondernemer, ook initiatiefneemster van verschillende gratis activiteiten in Wijchen. Kijk hier voor meer informatie voor onderstaande activiteiten.  

    • Heb de wandeling van 11 juni gemist of wil je dit vaker doen om nog meer mensen te leren kennen? Iedere 2e woensdag van de maand (met uitzondering van de maanden juli, augustus en december) om 9:30 organiseert Dorien vanuit de bibliotheek een sessie “Lichtvoetig stappen maken”. Je kunt hier gratis aan deelnemen, opgeven is niet nodig.
    • Talent in Wijchen: Wijchenaren worden vanaf eind september  door activiteiten met elkaar verbonden, ook als zij niet dezelfde taal spreken of een beperking hebben. Je kunt gratis deelnemen aan workshops op het gebied van zang, dans, toneel etc. Op 15 november zal er een voorstelling worden opgevoerd door deze groepen. Ook deze voorstelling is gratis te bezoeken.
    • Foto kwartetspel: Vanaf 4 september kun je samen met anderen gaan wandelen en foto’s maken. Deze foto’s besproken en vervolgens verwerkt in een heus Wijchens kwartetspel.
  • 28 mei 2019

    Werken op een callcenter

    Door Iris Stevens


    Ongetwijfeld heb jij weleens naar een callcenter gebeld omdat je een vraag of klacht had. Soms met grote ergernis, soms met blijdschap omdat jouw probleem verholpen is.

    Marga van IJzendoorn is teammanager bij Webhelp in Nijmegen, een bedrijf met totaal 11 vestigingen in Nederland en zelfs één in Paramaribo in Suriname. Webhelp neemt de telefonische klantenservice over van veel bekende bedrijven. Ook als er een landelijke actie is voor een goed doel (bijvoorbeeld Giro 555, de Dierenbescherming of het Reumafonds) krijg je een medewerker van Webhelp aan de telefoon.  

    Nieuwe medewerkers krijgen een goed opleidingsprogramma beginnend met een 10-daagse training. Ook tijdens de opleiding ben je al in dienst van Webhelp en krijg je direct betaald voor je inzet.

    Je leert klanten vriendelijk te helpen en ook dat je de klant, zonder op te dringen, vaak meer kunt bieden dan waar deze om vraagt. Webhelp blinkt daarom uit in hun dienstverlening en procesoptimalisatie.

    Webhelp doet er alles aan om de hoge klantwaarde te behouden. Dit doen zij door te investeren in hun medewerkers zodat zij plezier in het werk behouden. Webhelp biedt bijvoorbeeld volop doorgroeimogelijkheden, je kunt onbeperkt trainingen volgen op alle gebieden waarop jij je verder wilt ontwikkelen en zijn erg betrokken bij haar medewerkers. 

    Marga is ook heel eerlijk dat niet alles even positief is aan deze functie. Het uurloon bijvoorbeeld ligt met € 9,33 niet hoog. Daar tegenover staat dat jij, naast een weekend toeslag, ook toeslagen krijgt als je de klant hebt kunnen verblijden met een extra dienst of product. Ook heb jij de mogelijkheid makkelijk door te stromen naar hogere functies. Realiseer je wel dat je vooral aan de telefoon zit. Om deze bezwaren te compenseren wordt daarom op andere gebieden flink geïnvesteerd in de mensen. 

    Vacatures
    Webhelp blijft groeien. Daarom zijn zij (bijna) doorlopend op zoek naar nieuwe medewerkers. Opleiding en leeftijd spelen geen rol in het sollicitatieproces. Wel is het belangrijk dat jij gemotiveerd bent klanten zo goed en vriendelijk mogelijk te helpen. Dus, heb jij interesse? Ook al ben je 65+ of ben je laaggeschoold, neem dan vooral contact op met Marga voor meer informatie (mijzendoorn@nl.webhelp.com / 0610366531).

    Mooi dat tijdens de bijeenkomst al volop gebruik gemaakt werd van het vragenuurtje met Marga. Een aantal bezoekers is oprecht geïnteresseerd geraakt door deze boeiende en inspirerende presentatie.

  • 14 mei 2019

    Problematische schulden

    Door Iris Stevens


    Twee schuldambassadeurs, Mirjam en Miriam, uit Wijchen hebben bij de bezoekers van HetWerkt!Café grote indruk achtergelaten. Beide dames hebben hun persoonlijke, schrijnende verhaal verteld. Hoe zij in grote financiële problemen kwamen, hoe zij zich met hun kinderen moesten redden met een paar tientjes per week, hoe zij omgingen met dit grote geheim, wat het met hun gezondheid en eigenwaarde deed en ook hoe zij weer uit de schulden gekomen zijn.

    De schulden waren niet meer te overzien en stapelden zich in rap tempo op. Hierdoor kwamen zij in de overlevingsstand, konden niet meer vooruit kijken en maakte de stapels binnengekomen post niet meer open. Ook heeft één van deze dames zichzelf letterlijk 3 jaar opgesloten in haar eigen huis uit angst voor de deurwaarder. Hierdoor is zij ook al haar vrienden kwijt geraakt en heeft ernstige gezondheidsproblemen gekregen. Zowel financieel als emotioneel hebben zij jarenlang moeten vechten om overeind te blijven.

    Gelukkig hebben zij allebei uiteindelijk goede hulp gekregen. Een bewindvoerder heeft hun financiële zorgen deels weg kunnen nemen door de schulden inzichtelijk te maken en te beheren.

    Door deze situatie hebben zij geleerd heel creatief met geld en boodschappen om te gaan. Niks wordt verspild en van weinig worden de lekkerste gerechten gemaakt. De toekomst ziet er weer een stuk positiever uit voor beide. Ze zijn uit de schulden en hebben zelfs een spaarpotje kunnen aanleggen.

    Het taboe van schulden willen zij doorbreken door er open over te praten. Zij voelen geen schaamte, hebben niet gekozen voor deze situatie en willen vooral (vroegtijdig) anderen helpen die deze zorgen met zich meedragen, hoe klein de schuld ook is. Immers, iemand met een kleine schuld is met kleine veranderingen al goed te helpen. Het kan dan heel fijn zijn met iemand te praten die de situatie kent.

    De gemeente Wijchen is samen met meerdere schuldambassadeurs met een mooi project bezig om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Over enige tijd zullen wij de gezichten en verhalen van deze mensen leren kennen.

    Prakkie Wijchen
    Een passend onderwerp deze ochtend was ook het initiatief “Prakkie Wijchen”. Marga van IJzendoorn, beheerder van deze locale Facebookpagina, heeft vertelt waarom deze site opgericht is. De bedoeling is dat leden elkaar blij kunnen maken met hun overgebleven “prakkie” of nog niet bereide producten. Op deze manier wordt voedselverspilling verminderd en worden mensen met een kleiner budget enorm geholpen. Je kunt je op deze site aanmelden als je een Facebookaccount hebt.  

    Er zijn onder de bezoekers enorm veel tips en initiatieven gedeeld om zuiniger met je geld of eten om te gaan. Dit wordt in één overzicht gebundeld en ook op onze website geplaatst. 

  • 14 mei 2019

    Problematische schulden

    Door Iris Stevens


    Twee schuldambassadeurs, Mirjam en Miriam, uit Wijchen hebben bij de bezoekers van HetWerkt!Café grote indruk achtergelaten. Beide dames hebben hun persoonlijke, schrijnende verhaal verteld. Hoe zij in grote financiële problemen kwamen, hoe zij zich met hun kinderen moesten redden met een paar tientjes per week, hoe zij omgingen met dit grote geheim, wat het met hun gezondheid en eigenwaarde deed en ook hoe zij weer uit de schulden gekomen zijn.

    De schulden waren niet meer te overzien en stapelden zich in rap tempo op. Hierdoor kwamen zij in de overlevingsstand, konden niet meer vooruit kijken en maakte de stapels binnengekomen post niet meer open. Ook heeft één van deze dames zichzelf letterlijk 3 jaar opgesloten in haar eigen huis uit angst voor de deurwaarder. Hierdoor is zij ook al haar vrienden kwijt geraakt en heeft ernstige gezondheidsproblemen gekregen. Zowel financieel als emotioneel hebben zij jarenlang moeten vechten om overeind te blijven.

    Gelukkig hebben zij allebei uiteindelijk goede hulp gekregen. Een bewindvoerder heeft hun financiële zorgen deels weg kunnen nemen door de schulden inzichtelijk te maken en te beheren.

    Door deze situatie hebben zij geleerd heel creatief met geld en boodschappen om te gaan. Niks wordt verspild en van weinig worden de lekkerste gerechten gemaakt. De toekomst ziet er weer een stuk positiever uit voor beide. Ze zijn uit de schulden en hebben zelfs een spaarpotje kunnen aanleggen.

    Het taboe van schulden willen zij doorbreken door er open over te praten. Zij voelen geen schaamte, hebben niet gekozen voor deze situatie en willen vooral (vroegtijdig) anderen helpen die deze zorgen met zich meedragen, hoe klein de schuld ook is. Immers, iemand met een kleine schuld is met kleine veranderingen al goed te helpen. Het kan dan heel fijn zijn met iemand te praten die de situatie kent.

    De gemeente Wijchen is samen met meerdere schuldambassadeurs met een mooi project bezig om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Over enige tijd zullen wij de gezichten en verhalen van deze mensen leren kennen.

    Prakkie Wijchen
    Een passend onderwerp deze ochtend was ook het initiatief “Prakkie Wijchen”. Marga van IJzendoorn, beheerder van deze locale Facebookpagina, heeft vertelt waarom deze site opgericht is. De bedoeling is dat leden elkaar blij kunnen maken met hun overgebleven “prakkie” of nog niet bereide producten. Op deze manier wordt voedselverspilling verminderd en worden mensen met een kleiner budget enorm geholpen. Je kunt je op deze site aanmelden als je een Facebookaccount hebt.  

    Er zijn onder de bezoekers enorm veel tips en initiatieven gedeeld om zuiniger met je geld of eten om te gaan. Dit wordt in één overzicht gebundeld en ook op onze website geplaatst. 

  • 16 april 2019

    Conclusies themaweek “Werk! In Uitvoering”

    Door Iris Stevens

    Vol trots kijken wij terug op de themaweek “Werk! In Uitvoering” van eind januari. Tijdens deze themaweek ging het bestuur van HetWerkt!Wijchen, in gesprek met veel professionals en ervaringsdeskundigen. Ieder dagdeel in deze week is één van de volgende actuele maatschappelijke thema’s gespreksonderwerp geweest:

    • Arbeidsmarkttoeleiding
    • Laaggeletterdheid
    • Schuldenproblematiek
    • Armoede
    • Gezondheid
    • Vrijwilligerswerk

    Adriënne Hoogstraaten en Sibert van Gaal, trekkers van dit project, presenteerden de conclusies uit de week tijdens HetWerkt!Café. Zij vertelden zij deze week ervaarden: intensief, indrukwekkend, af en toe vol verbazing en dankbaar voor de openheid en medewerking van alle betrokkenen. Hierdoor hebben wij waardevolle informatie gekregen en punten ter verbetering voor verschillende instanties.

    Ervaringsdeskundigen waren aanwezig op het gebied van schuldhulpverlening, vrijwilligerswerk, werkzoekenden en taalambassadeurs.

    Tijdens de presentatie was er ruimte om mee te praten, vragen te stellen en aanvullingen te geven. We hebben deze ochtend waardevolle en bruikbare tips meegekregen waarvoor wij de aanwezigen bedanken.

    Met de Gemeente Wijchen en de andere instanties is afgesproken dat gedurende het eerste jaar elke drie maanden een evaluatie plaatsvindt.

    Gevraagd wordt:
    Heb je het rapport ontvangen en heb je nog op- of aanmerkingen? Heb je al ideeën in de praktijk uitgevoerd? Zijn er ideeën die niet uitvoerbaar zijn en waarom niet?
    Deze vragen worden ook aan de wethouder Nick Derks voorgelegd.

    Het hele rapport is digitaal op te vragen bij ons secretariaat door een mail te sturen naar secretatis@hetwerktwijchen.nl.

  • 2 april 2019

    De invloed van pure voeding

    Door Iris Stevens

    We lezen en horen om ons heen dat het belangrijk is om gezond te eten en te leven. Maar waarom? En hoe doe je dat dan? Wat is gezond en wat kun je beter laten staan of beperkt nemen?

    Janny de Best, natuurgeneeskundige bij High Care 3000 in Neerloon, heeft ons meegenomen in de visie van de natuurvoeding. Interessant om te horen hoe ons lichaam reageert op bewerkte voeding, welke ziektebeelden hierdoor tot stand kunnen komen met alle klachten en gevolgen van dien. Er zijn veel ziektes te voorkomen of klachten te verminderen door zo puur mogelijk te eten. Denk aan bijvoorbeeld reuma, diabetisch, gewrichtspijn, (ernstige) vermoeidheid, pijnen.

    De boodschap van Janny is vooral om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte voeding en de marketingstunts van de fabrikanten niet te geloven. Zij verdienen immers geld, veel geld, aan ongezonde producten en laten dit vaak overkomen als gezonde keuzes.

    Hoe je dit doet? Lees vooral de etiketten op de producten die je koopt, realiseer je dat veel producten een lange houdbaarheidsdatum moeten hebben en lekker gemaakt worden met vaak veel smaakmakers, suiker, zoetstof, zout en/of vet. Eet veel verschillende (kleuren) groenten, fruit, noten, zaden, bonen etc. Variatie hierin is belangrijk om verschillende vitamines binnen te krijgen.

    Ook met een gezond eetpatroon is de kans op een tekort aan bepaalde vitamines aanwezig. Denk aan vitamine D of B12. De voedingswaarde en het vitaminegehalte in onze voeding is de laatste jaren met 60% afgenomen terwijl onze behoefte met 100% gestegen is door o.a. onze manier van leven. Het nemen van supplementen kunnen een uitkomst bieden, mist je kiest voor goede kwaliteit hiervan.                                                                   Maar, goed nieuws! Er valt veel te winnen en je lichaam te corrigeren als jij andere keuzes maakt in wat jij eet. Je kunt ook laten onderzoeken of je vitaminetekorten hebt of bijvoorbeeld een hoge suikergevoeligheid. Door bloed te laten testen bij de huisarts kun jij al inzichten krijgen. Weet wel dat de norm en richtlijnen van de reguliere zorg afwijkt van die van de natuurgeneeskunde.

    In de praktijk van Janny kun jij gratis je bloed te laten testen. Zij bekijken dit samen met jou onder de microscoop. Je ontvangt hierover een advies en eventuele informatie over kwaliteitssupplementen of een vervolgbehandeling. Kijk op de website voor meer informatie of bel 0486-416530 voor een afspraak.

  • 19 februari 2019

    Budgetcoaching door woningcorporatie Talis

    Door Iris Stevens

    Wist jij dat woningcorporatie Talis zich ook inzet voor huurders met financiële problemen? Marlies van Dijk (incassoconsulent)en Ferdau Dozeman (wijkadviseur in Wijchen) kwamen vertellen wat zij kunnen betekenen voor deze groep huurders. Zij hebben veel contact met huurders. En kunnen dus snel opmerken dat iemand (financiële) problemen heeft.

    Talis zoekt sinds kort proactief haar huurders op door wekelijks op verschillende locaties in Wijchen open spreekuren te houden. En ze is 2 dagdelen per week bereikbaar in het Huis van de Gemeente. Als blijkt dat een huurder (budget)hulp kan gebruiken, gaat Talis snel een persoonlijk gesprek aan. Een lange wachttijd is dus niet aan de orde.

    Sinds enkele jaren heeft Talis een verscherpt incassobeleid om huurachterstanden terug te dringen en te voorkomen. Dit heeft al positieve resultaten opgeleverd zodat huurders minder snel in financiële problemen komen, huurders sneller uit de schulden zijn of een goed vervolgtraject aangeboden krijgen. Talis werkt hierbij nauw samen met de gemeente en verschillende instanties. Door de samenwerking op te zoeken met hulpverleners en andere instanties (o.a. Bindkracht10 en Fibon, beide ook aanwezig vanochtend) maken zij zich gezamenlijk sterker met als doel hun huurders nog beter van dienst te kunnen zijn. Ook maken ze gebruik van externe budgetcoaches. Deze onafhankelijke coach begeleidt een huurder tijdelijk. De coach gaat met diegene op zoek naar de mogelijke oorzaken waardoor betalingsproblemen zijn ontstaan. Samen stellen ze een plan op om weer overzicht te krijgen. De huurder blijft zelf verantwoordelijk voor en de baas over zijn eigen financiën.

    Bijzonder tijdens deze bijeenkomst was dat sommige bezoekers het gesprek aan durfden te gaan over hun persoonlijke situatie en waar zij zelf tegenaan lopen. Wij waarderen dit enorm.

    Contact en links
    Mocht je naar aanleiding van dit onderwerp meer informatie willen of een (vermoedelijke) situatie willen melden? Neem dan contact op met Talis via telefoonnummer(024) 352 39 11 of neem een kijkje op de volgende websites:

    WoningcorporatieTalis 
    Hulp bij financiële problemen 
    Financieel beheer 55+

  • 5 februari 2019

    Dromen en drijfveren

    Door Iris Stevens

    “Welke activiteit heb jij met trots en plezier gedaan?” Dat was de vraag die Birgit Vandermeulen ons stelde tijdens de workshop die zij ons gaf. Birgit Vandermeulen is (loopbaan)coach en werkt zowel voor bedrijven als voor particulieren die een stap in hun ontwikkeling willen zetten. Ze heeft een eigen onderneming genaamd Feelwise.

    Birgit begon de workshop met een korte presentatie over ontdekken waar je kracht ligt en waar je blij van wordt. Vaak zijn jouw talenten voor jezelf zo vanzelfsprekend dat je het niet meer herkent als talent. De zelfbedachte “Loesje” van Birgit luidt dan ook: “Loopt het soepel, dan denk ik dat iedereen dat kan”.

    Natuurlijk loop je in het leven en bij het zoeken naar een (nieuwe) baan tegen bezwaren aan om iets niet te doen. De boodschap van Birgit is om altijd 1% nieuwsgieriger te zijn dan dat jouw bezwaren zijn. Daarmee geef je een nieuwe ervaring toch een kans met vaak een verrassend en positief resultaat.

    Tijd is kostbaar, dit komt nooit meer terug. Benut je tijd dan zoveel mogelijk met het doen van leuke dingen. Dit geldt ook voor jouw werk. Soms is het lastig te ontdekken waar je nou écht blij van wordt. Birgit gaf ons daarom tijdens de workshop verschillende opdrachten om dit uit te zoeken. Een deel van de opdracht was in kleine groepjes zodat anderen jouw talenten konden benoemen en we elkaar wat beter leren kennen.

    Het enthousiasme over de workshop in de groep was groot. Iedereen deed fanatiek mee en ging met veel wijsheid en inspiratie naar huis.

    Birgit heeft aangeboden een keer een uitgebreidere workshop te geven over belemmeringen in de vorm van stemmetjes in je hoofd die je eerder laten bevriezen dan in actie laten komen. Bijvoorbeeld door maar niet te gaan solliciteren bij dat leuke bedrijf omdat je bang bent niet goed genoeg te zijn. Of geen nee durven zeggen omdat je een ander niet wilt kwetsen.

    Ook is zij bereid individuele loopbaanvragen met ons te bespreken. Enorm bedankt voor dit mooie aanbod Birgit. Zodra er meer bekend is komt dit op de website.

  • 28 januari 2019

    We hebben wat te vieren!

    Door Iris Stevens

    Stichting HetWerkt!Wijchen bestaat 5 jaar en dat vieren wij! Maandag 28 januari werd de Raadszaal in het kasteel omgetoverd voor een feestelijke bijeenkomst. Naast het vijfjarig bestaan kregen nog twee belangrijke thema’s de aandacht: de themaweek Werk! In Uitvoering en de uitreiking van het boekje Goed beslagen ten ijs.

    Vijfjarig bestaan
    Na een warm welkom aan de genodigden vertelde secretaris Elly Hendriks- de Bruijn over het ontstaan van de stichting HetWerkt!Wijchen. In september 2013 ontstond het idee vanuit Sibert van Gaal om meer te doen voor werkzoekenden in de Gemeente Wijchen. Hij verzamelde werkzoekenden om zich heen om ideeën uit te wisselen. Na veel met elkaar gesproken te hebben en andere soortgelijke groepen te hebben bezocht was de stichting op 31 januari 2014 een feit. Deze stichting voor en door werkzoekenden wilde uniek zijn. Naast het verbeteren van de arbeidspositie wilden zij zich ook inzetten voor het welzijn van de werkzoekenden. “Wij hebben geen werk, bij ons moet niets. Nee, wij stimuleren en enthousiasmeren de mensen. Het welzijn staat voorop. Mensen hebben al genoeg aan hun hoofd”, aldus Elly.

    Natuurlijk was deze ochtend ook het moment om successen van de stichting te delen. Wist u bijvoorbeeld dat we op 21 maart van dit jaar voor de 4e keer een vacaturemarkt organiseren? Afgelopen jaren werd deze bezocht door ongeveer 400 bezoekers. Ook hebben we iedere twee weken een inloopcafé waar je op een laagdrempelige manier andere werkzoekenden ontmoet. We maken gebruik van een gastspreker die ons wat vertelt over een onderwerp dat aansluit op de hoofdthema’s welzijn en profilering voor de arbeidsmarkt.

    Themaweek Werk! In Uitvoering
    In projectvorm pakken we bepaalde onderwerpen ook groter aan. Het vijfjarig jubileum zagen wij als mooie aanleiding om een themaweek op te zetten. Hoe mooi zou het zijn als mensen, die afhankelijk zijn van instanties, benaderd worden vanuit hun persoonlijke situatie en niet vanuit wet- en regelgeving? Dit zou veel zorgen, slapeloze nachten, agressie maar ook ziektes kunnen voorkomen. Hierdoor komen mensen lekkerder in hun vel te zitten en verhogen de kans op een baan.

    Adriënne Hoogstraten (Coördinator projecten) en Sibert van Gaal hebben voor deze themaweek verschillende instanties en ervaringsdeskundigen samen weten te brengen. Het doel is om inzicht te krijgen in knelpunten en oplossingen te bedenken die snel en makkelijk uit te voeren zijn. De onderwerpen die deze week centraal staan zijn

    · Begeleiden naar de arbeidsmarkt
    · Laaggeletterdheid
    · Schuldenproblematiek
    · Armoede
    · Gezondheid

    Tijdens de themaweek werden verschillende onderwerpen besproken met betrokkenen. Een deskundige notulist en gespreksleider zorgen voor een goede structuur en voor de vastlegging. Uiteindelijk worden de conclusies en acties anoniem gebundeld tot één verslag. Dit delen we met de verschillende instanties, waaronder de gemeente. Door de grote betrokkenheid van al deze partijen verwachten wij dat zij ook daadwerkelijk aan de slag gaan met onze acties. Deze week met de toepasselijke naam Werk! In Uitvoering, zien we dan ook als het begin van een actieplan. Als stichting zullen we dit blijven volgen.

    Goed beslagen ten ijs

    Als laatste werd het boekje ‘Goed beslagen ten ijs’ overhandigd aan Wethouder Nick Derks. Voordat Nick het boekje in ontvangst nam vertelde Julia Arnscheid over het ontstaan van het boekje. Julia is voormalig bestuurslid van de stichting en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan dit boekje. Goed beslagen ten ijs is een vervolg op het eerste boekje Mijn verhaal helpt waarin werkzoekenden hun verhaal en ervaringen hebben gedeeld om zo anderen te kunnen helpen.

    In deze tweede editie delen bedrijven en werkbemiddelende organisaties, hun ervaringen op het gebied van sollicitaties. Hun tips gaan verder dan de gebruikelijke rijtjes van wat wel en wat níet te doen. Met sprekende voorbeelden vertellen zij waar zij op letten in brieven, cv’s en sollicitaties. Het boekje geeft daarmee inzicht in wat hen beweegt een sollicitant wel of juist niet uit te nodigen voor een gesprek.

    Volgens Julia is de kracht van HetWerkt!Wijchen dat er gesproken wordt mét werkzoekenden en niet óver werkzoekenden. Deze boekjes, de themaweek en het feit dat rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld laaggeletterden zijn hier voorbeelden van. Trots zijn wij dan ook dat de provincie geld investeert zodat ons boekje ook uitgegeven gaat worden in een versie voor laaggeletterden waar deze doelgroep zelf aan meeschrijft.

    Het voorwoord is op een luchtige manier en met een knipoog geschreven door Kees Strooker. Tijdens deze jubileumviering heeft Kees zijn voorwoord voorgedragen onder begeleiding van saxofonist Peter van Halder.

    Wethouder Nick Derks
    Tenslotte werd het tijd om Nick het eerste exemplaar te overhandigen. Nick vertelde ook over zijn persoonlijke tegenslagen en vervolgens blijdschap in zijn proces op zoek naar een baan. Ook liet hij blijken trots te zijn op hetgeen wat wij hebben bereikt in de afgelopen jaren. Hij zei goud in handen te hebben met ons als stichting. Hiermee heeft Nick ons veel vertrouwen gegeven dat wij op de juiste weg zijn en hij zeker medewerking zal geven met het bereiken van onze doelen. Wat zijn wij blij met zo’n wethouder!

    Op de foto v.l.n.r.: Elly Hendriks-de Bruin, Sibert van Gaal, Adriënne Hoogstraaten, Iris Stevens, Nick Derks, José Broekman (afwezig Jolanda Toonen)

    Foto door Dick Vogelzang (HDV-Productions)

  • 22 januari 2019

    Mee blijven doen!

    Door Iris Stevens

    Mee blijven doen, dat wil toch iedereen? Maar, hoe doe je mee in de maatschappij als je moeite hebt met lezen, schrijven, rekenen of computervaardigheden? Mia Pouwels, docent van ROC Nijmegen, gaf ons hierover een boeiende presentatie.

    1 op de 10
    Uit cijfers blijkt dat 1 op de 10 jongeren school verlaat met een taalachterstand. Vaak wordt gedacht dat het vooral de allochtone mensen zijn die moeite hebben met onze taal. Niks is helaas minder waar. Zo’n 2,5 miljoen mensen boven de 18 jaar in Nederland ervaart problemen met taal of de computer. Het zijn juist de autochtonen die hier vaak niet voor uit durven te komen. De verhouding binnen deze 2,5 miljoen is daarom 33% allochtonen en 67% autochtonen. Deze mensen bevinden zich overal in de maatschappij, ongeacht opleidingsniveau. Het is vooral de schaamte waar zij mee leven. Daarom vinden zij het moeilijk dit bespreekbaar te maken en een weg te zoeken om hun vaardigheden te verbeteren.

    De praktijk
    Overal in het dagelijkse leven hebben we te maken met lezen, schrijven, rekenen en computeren. Stel, je wilt vanuit Wijchen met de trein. Hoe vanzelfsprekend is het om een kaartje te kopen, te weten op welk spoor jouw trein komt en op welke tijd? Ook rekenen we uit hoe laat we van huis gaan om op tijd op het station te zijn. Logisch toch? Nou nee, niet voor iedereen.

    Er zijn tal van dagelijkse voorbeelden waar mensen mee worstelen. Dit levert naast schaamte ook ongemak, frustraties en soms zelfs gevaarlijke situaties op. Snap jij die veiligheidsinstructie op jouw werk of de bijsluiter van jouw medicijnen? Het gaat daarom niet alleen om het niet (goed) kunnen lezen maar ook het begrijpen wat er staat.

    Taalambassadeur
    Mia had taalambassadeur Linda (28) meegenomen. Linda vertelde dat zij op school wel heeft leren lezen maar het begrijpend lezen was voor haar moeilijk. Hierdoor kwam ze vaak voor nare en onverwachte situaties te staan.

    Iedereen werd gegrepen door het verhaal van Linda. Door de problemen met het begrijpend lezen, dyslexie en het pesten op de basis- en middelbare school is Linda vroegtijdig van school gegaan. De jaren op school stonden voor haar in het teken van overleven waardoor zij de lesstof nauwelijks oppikte.

    Tijdens een workshop over voorlezen, op de peuterspeelzaal van haar oudste zoon, hoorde Linda over de cursus Lezen en Schrijven voor Volwassenen. Dat was voor haar het moment om direct stappen te gaan nemen en zocht ze contact met ROC Nijmegen om daar lessen te gaan volgen. Dankbaar kijkt zij terug op deze periode en het feit dat ze nu zoveel meer zelfvertrouwen heeft gekregen in het lezen en zelfredzamer geworden is.

    Oorzaken
    Bij Linda was een niet erkende vorm van dyslexie in combinatie met pesten de oorzaak. Maar buiten dat, zijn er zoveel meer oorzaken waardoor de taal en computervaardigheden lastig kunnen zijn. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. Denk aan veelvuldig verzuim door ziekte of jongeren in een arm gezin, vaak zonder computer en boeken. Gezinnen waarin vooral een andere taal of dialect gesproken wordt. Tevens gaat tegenwoordig bijna alles digitaal. Er wordt niet alleen van ons verwacht dat we informatie kunnen opzoeken maar ook formulieren digitaal in kunnen vullen en bestellingen plaatsten of internet bankieren.

    Waar kan ik terecht?
    Gelukkig biedt het ROC hierin uitkomst voor volwassenen. In je eigen tempo, op je eigen niveau en in kleine groepen krijg jij les in schrijven, lezen, spelling, rekenen of computer, net wat jij nodig hebt. Kijk voor meer informatie op roc-nijmegen.nl, mail naar educatie@roc-nijmegen.nl of bel 024-8904024.

  • 8 januari 2019

    Stress uit, focus aan

    Door Iris Stevens


    Vol trots kijken wij terug op de grote opkomst tijdens de eerste bijeenkomst van HetWerkt! Café van dit jaar! Carla Jansen van Rosendaal nam ons mee in haar presentatie over hartcoherentie.

    Hartcoherentie is een stressreductiemethode waarbij stress gereduceerd kan worden binnen een minuut. Dit kan op iedere plek en ieder moment, dus ook tijdens het werk of tijdens een stressvolle situatie.

    Stress hebben we bewust en veelal onbewust. Vaak wordt het dus niet eens herkend en lijken je kwalen “erbij te horen”. Stress is een reactie van je lichaam dat zich in eerste instantie uit in het ritme van je hart. Hierop kun jij zelf invloed hebben door je te ontspannen en te letten op je ademhaling. Toch is dit volgens Carla niet het enige om blijvend je stress te verlagen.

    Verandering in je mindset is cruciaal om positief in het leven te staan. Natuurlijk ervaren we allemaal tegenslagen in ons leven, soms zelfs hele heftige. Deze pijn, woede of verdriet mogen er ook zijn. De vraag is wat je met die emoties doet, laat je ze lang de boventoon voeren of laat je ze los? Erken de emotie eerst, laat het toe, doorleef het even goed en laat het daarna los. Blijf hierin niet (te lang) hangen en probeer te leren van de situatie.

    Hartcoherentie in de praktijk
    Om zelf te ervaren wat ons stressniveau is, had Carla meetapparatuur meegenomen. Tijdens de presentatie werd één van de bezoekers aan de monitor geplaatst. Op het scherm konden wij meekijken wat haar hartslag was. Carla gaf hierover informatie en legde uit hoe je in de praktijk met behulp van een eenvoudige oefening je hartslag kunt beïnvloeden. Na het doen van deze oefening met de hele groep, was inderdaad zichtbaar op de computer hoe de hartslag totaal veranderde. Bijzonder was om op te merken voor de groepsleden hoe ze heel snel veel meer rust ervoeren hierdoor.

    Workshop 'Stress uit focus aan'

    Carla heeft aangeboden om een workshop van 4 uur over dit onderwerp te geven. De belangstelling hiervoor is groot en wij gaan hiervoor een datum prikken.

    Bedankt en tot de volgende keer
    Bedankt voor jullie aanwezigheid in deze grote getale. Uiteraard nodigen wij je ook weer uit voor de bijeenkomst op dinsdag 22 januari. Mia Pouwels van ROC Nijmegen is dan te gast om ons meer te vertellen over de dagelijkse impact op mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, rekenen en computeren.

Nieuwsarchief

De nieuwsberichten uit 2019 vindt u op deze pagina. Het Nieuwsarchief van HetWerkt!Wijchen is opgesplitst in diverse periodes, deze kunt u bekijken via het menu bovenaan de pagina.