EEN GEDROOMDE TOEKOMST
Huidige situatie
Het is mogelijk dat bewoners in gemeenten die vanwege (combinatie van) tegenvallers in de problemen komen. Voorkomende issues, die elkaar vaak onderling versterken:
- armoede, oplopende schulden
- Werkloosheid
- Laaggeletterdheid
- Onvoldoende beheersing Nederlandse taal
- Eenzaamheid
- Ongezonde leefstijl (van zichzelf en hun kinderen à vicieuze cirkel door de generaties): Onvoldoende gezonde voeding en onvoldoende bewegen
- Extra zorgvraag, als gevolg van bovenstaande of in samenhang hiermee (stapeling problemen).
Invloed van externe ontwikkelingen:
- Stijgende kosten o.a. energie/ transport, voeding
- Inflatie en negatieve economische ontwikkelingen in het algemeen
- Corona
- Krapte woningmarkt
- Minder omzien naar elkaar
- Enz.
Veel mensen weten met hun hulpvraag bij de gemeenten, sociale wijkteams en overige daarop ingestelde (ook particuliere) organisaties aan te kloppen, maar niet iedereen. Iedere persoon is anders, onwetendheid bij welk loket aan te kloppen, schaamte of het ontbreken van de (afnemende) kracht hiervoor kan hiervoor de oorzaak zijn. Een oproep aan mensen om zich te melden helpt niet altijd:
- Mensen herkennen zich niet in de oproep (door schaamte of bijv. net verkeerde voorbeeld)
- Een oproep lijkt een uitgereikte hand, maar wordt niet altijd zo ervaren, er wordt van de ander verwacht dat hij/zij iets doet (hoe tegenstrijdig dit ook klinkt). De overheid is in dit geval de vragende partij: ik wil dat je je meldt. Hoe goed bedoeld ook, dit kan mogelijk een drempel opwerpen.
- Juist deze doelgroep leest steeds minder de post
- Mensen zitten al te ver in de zogenaamde negatieve spiraal
Gevolg
Gevolgen op persoonlijk vlak, gevolgen voor de gemeenten. Vergroten kans ongelijkheid.
De kans en/of het vertrouwen om er nog uit te komen wordt steeds kleiner, aan de negatieve spiraal is bijna niet te ontkomen.
Wat is het probleem
Niet alle mensen met vaak gecombineerde problematiek zijn in beeld bij de gemeenten/daarvoor bestaande organisaties en/of burgers weten niet waar ze aan moeten kloppen voor hulp, schamen zich of hebben de kracht/het vertrouwen er niet meer voor.
Een (mogelijke) gedroomde toekomst
Mensen die in de problemen komen weten de weg naar de gemeente of daarvoor bestaande organisaties te vinden om daar met hun hulpvraag terecht te kunnen. Ze doen dit ook en bij voorkeur het liefst tijdig, voordat de problemen echt uit de hand beginnen te lopen. De gemeenten of daarvoor bestaande organisaties helpen hen met de beschikbare middelen die er op gemeentelijk niveau of anderszins voorhanden zijn en/of verwijst ze door naar het juiste loket waar de burger zich geholpen voelt.
Om de onbekende doelgroep te bereiken treedt de gemeente proactief op, daarvoor kundige medewerkers gaan op basis van een goed voorbereide, korte vragenlijst op pad om het gesprek met mensen aan te gaan. Dit kan op strategische plekken (bijv. voedselbank, kringloop centrum, eigen loket, WerkBedrijf Rijk van Nijmegen of bij UWV), maar ook op basis van huisbezoeken (privacy is geen beperking). Kennen zij wellicht nog iemand die baat zou hebben met een gesprekje en zou deze persoon als tussenpersoon willen fungeren. Het doel is tweeledig:
- mensen die worstelen met problematiek daadwerkelijk te bereiken en te helpen via een persoonlijk gesprek
- achterhalen op welke manier deze mensen bij voorkeur benaderd willen worden.
Opvolging
Mogelijk valt er meer winst te halen. Mensen die een gesprek hebben gehad, zich geholpen voelen en affiniteit / gevoel met een dergelijke aanpak hebben, zouden zich wellicht in willen zetten om zelf deze gesprekken met anderen te voeren. Voordeel is de verbinding met de wijk of buurt, bekendheid met de mensen en ervaringsdeskundigheid. Door op deze manier ingezet te worden als hulpverlener, tegen een vergoeding, helpt het hen een gevoel van eigenwaarde en betekenis te krijgen of hebben – vooral als er op het vlak van werk een probleem bestaat.
Inclusieve samenleving
Mensen tellen (weer) mee, krijgen hun leven op orde, vervullen een maatschappelijke rol. Hun kansen in de maatschappij (en die van hun kinderen) nemen weer toe.
Waarom wachten, laten we beginnen
Laat een professional samen met ervaringsdeskundigen voornoemde gedroomde toekomst proberen te realiseren. Begin bijvoorbeeld in een wijk in Wijchen waar zichtbaar minder welvaart is. Laten we niet te veel eisen vooraf stellen, we weten immers de uitkomst nog niet!
Wijchen, maart 2022